Η αδυναμία στα γλυκά, η υπερβολική κατανάλωση καφέ και αναψυκτικών, αποτελούν συνήθειες που δεν μπορούμε να κρύψουμε εύκολα από τον οδοντίατρό μας!
Εκτός από τις διατροφικές επιλογές, η κατάσταση των δοντιών μας μπορεί κατά καιρούς να αντανακλά διάφορα προβλήματα υγείας, όπως τη δυσλειτουργία ενός επιμέρους οργάνου, την καταπόνηση του οργανισμού αλλά και τις διατροφικές διαταραχές.
Ένα μεγάλο πλέον ποσοστό του πληθυσμού πλήττεται από διατροφικές διαταραχές οι οποίες προκαλούνται τόσο από την κακή διατροφή και τα προβλήματα του οργανισμού (οισοφαγική παλινδρόμηση, σύνδρομο κροταφογναθικής άρθρωσης κ.α.), όσο και από τις ψυχογενείς διαταραχές (στρες, μετατραυματικές εμπειρίες κ.α.).
Μερικές από τις πιο γνωστές και συχνές ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές είναι η υπερφαγία, η ανορεξία και η βουλιμία, με τις δυο τελευταίες να περιλαμβάνουν συχνά επεισόδια εμετού που προκαλούν πολλές φορές εκτεταμένες βλάβες και αλλοιώσεις στα δόντια. Στις περιπτώσεις αυτές, οι ασθενείς επιθυμούν να απαλλαχτούν από την τροφή που έχουν μόλις καταναλώσει, ούτως ώστε να μην ολοκληρωθεί η πέψη της.
Όμως το γαστρικό περιεχόμενο, εκτός από την τροφή, περιέχει και τα οξέα που προορίζονται για την πέψη της. Η παλινδρόμηση του γαστρικού υγρού στο στόμα μετά την πρόκληση του εμετού φθείρει την αδαμαντίνη των δοντιών με αποτέλεσμα να προκαλεί την οδοντική διάβρωσή τους, μάλιστα με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.
Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης ρουτίνας στον οδοντίατρο, τα σημάδια των διατροφικών διαταραχών, όπως τα έλκη στο στόμα, την αιμορραγία των ούλων, τη ξηροστομία, τα κατεστραμμένα δόντια, τα κοντύτερα από το φυσιολογικό δόντια, τα σκασμένα χείλη, την κακοσμία του στόματος, την ευαισθησία των δοντιών στο κρύο ή στο ζεστό, τα σχεδόν διάφανα δόντια, την αλλαγή στο χρώμα από λευκό σε καφετί ή γκρίζο κ.α μπορούν να εντοπιστούν στη στοματική κοιλότητα του ασθενούς.
Συνήθως, οι πάσχοντες δεν καταλαβαίνουν πως τα προβλήματα στα δόντια τους σχετίζονται με τις διατροφικές διαταραχές διότι οι συνέπειες εμφανίζονται σταδιακά οπότε, αναζητούν οδοντιατρική λύση μόνο όταν το πρόβλημα έχει προχωρήσει αρκετά (π.χ. όταν τα δόντια τους έχουν γίνει πιο κοντά και ανησυχούν για τις συνέπειες στο χαμόγελό τους). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απαιτούνται εκτεταμένες προσθετικές εργασίες.
Το θετικό είναι πως τα τελευταία χρόνια, λόγω των εξελίξεων που αφορούν στις τεχνικές και τα οδοντιατρικά υλικά, η βελτίωση των φθαρμένων δοντιών είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική βοηθώντας στην αποκατάσταση του σχήματος, της λειτουργίας και της αισθητικής τους.
Η έγκαιρη διάγνωση των διατροφικών διαταραχών κρίνεται απαραίτητη ώστε η θεραπευτική διαδικασία να ξεκινήσει σύντομα και έτσι να αποτραπούν σοβαρές επιπλοκές για την υγεία. Ιδιαίτερα οι γονείς που συχνά δεν γνωρίζουν αν το παιδί τους πάσχει από κάποια διατροφική διαταραχή πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ούτως ώστε να εντοπίσουν τα σημάδια όσο πιο νωρίς γίνεται οπότε και η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών να είναι άμεση.
Σε γενικές γραμμές, η ισορροπημένη διατροφή και δίαιτα καθώς και η διατήρηση μιας καλής ψυχολογικής κατάστασης είναι κάποια από τα μέτρα μέσω των οποίων μπορούμε να προστατεύσουμε την υγείας μας, άρα και τα δόντια μας.
Η επίσκεψη στον οδοντίατρο για τον έλεγχο της στοματικής μας υγείας πρέπει να γίνεται συστηματικά ώστε να μπορεί να διαγνώσει τα οδοντικά προβλήματα και να ξεκινήσει να εφαρμόζει την κατάλληλη θεραπεία όσο πιο άμεσα γίνεται.
Άλλωστε..... η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!